It´s all I do

Jobba, plugga, äta, sova....så ser mitt liv ut just nu...tyvärr...


en plats att andas på

Sorry för dålig bloggning mina kära läsare (typ 2st, haha) Men jag drog till Lysekil i början av veckan, behövde lite semester..."Tyvärr" var det alldels för varmt där nere för att orka plugga så jag stannade bara i två dagar. Hoppas jag kan åka dit snart igen! Mår som bäst när jag sitter på klipporna o tittar ut över havet...

Här kommer lite bilder så får jag blogga mer i morgon:

Douglas sitter o solar

Visst är han snygg?

Vi satt o lyssnade på sälarna som brölade där ute på klipporna=)

Helgen full av hundar

igår var jag hundvakt hela dagen åt Douglas bästis Messi=D Vi hade jätteskoj jag o grabbarna bus! Började med en 2 timmar lång prommis i skogen. Sen var det lek o stoj på gräsmattan hela dagen. På kvällen gick vi en minisväng i skogen men grabbarna han ändå med att bada gyttjebad=D Messi älskar vatten så han slängde sig i vattendraget i skogen o Douglas i efter...bara det att det var typ 20% vatten o 80% lera....Vi såg ut som 10 svåra år när vi kom tillbaka så Henrik fick dra fram vattenslangen o spola av oss=D Man kan väl säga att både jag o Dogge är lite trötta idag, men Messi är så redig så det var inga problems att vara hundvakt åt honom!

Idag drog jag en sväng till Hundutställningen som var i arenan i stan. Sååååå sjukt många fina hundar så jag trodde jag skulle bli kvar där hela dagen....Kollade mkt på sheltisarna, golden, schipparna, borzois, hjorhundarna o dom små ryska hundarna...vad är det nu dom heter igen? Va gör kul för den ringen med ryssarna var brevid den med hjorthundarna...Om jag säger så här för er som inte vet: ryssarna är typ lika små som chihuahuor o en hjorthund är enorm!!!

Blev lite inköp också, godis, tuggben, torkad luftstrupe o torkad lunga....Smaskigt va? Drog till Skara sen o köpte födelsedagspresenter till Dogge=) Min prins fyller 2 år den 16:e maj! fatta va stor han har blivit....inne i 2-års trotsen är han också...*suck* Hoppas det går över fort!!!

Nu ska vi ut i solen igen! Här kommer lite bilder på grabbarna:





Veckans youTube-klipp

Ok jag har fått valpsjuka...seriöst...sitter o kollar på valpannonser så bli inte förvånad om det flyttar in en liten pup här i höst....säg inget till Henrik bara, han kommer bli vansining=O

Så söt o vild liten buse...ja dör...

åh Dogge hade jätteofta hicka när han var liten=D

Det här sista klippet är på en liten schippe-bebis=) Douglas är 25% schippe

Berika din hunds liv!

Berikng är något jag tycker är väldigt intressant och ett väldigt bra sätt att aktivera vovven på. Berikning är helt enkelt att man gör saker som är naturliga för hunden. Till exempel tugga på märgben, springa omkring offroad i skogen, spåra, blodspår, leta efter mat och umgås med flocken.

Ett litet utdrag ur en infoartikel:

"Begreppet berikning bygger på kunskapen om djurs behov av att få utlopp för sina medfödda beteenden och detta är min tolkning om ämnet. Man tar stor hänsyn till artspecifika beteenden men också till ras- och individskillnader. Då hunden idag inte behöver jaga sin mat, överlista sina bytesdjur eller balansera sig fram genom svår terräng etc, behöver vi med olika medel skapa miljöer och situationer som berikar dess liv och ger mental stimulans. Vi kan på både lättare och mer avancerade sätt berika hundens vardag. Vi kan göra enkla förändringar i hemmiljön, både inomhus (t ex att låta hunden fundera ut hur man får fram godis under ett kastrullock) och med lösningar på balkongen (t ex godissök) eller i trädgården (t ex frysa in märgben i hink och låta hunden arbeta fram dem), men också under promenaden i närområdet eller under långvandringen (t ex att låta hunden balansera på stockar och sten). Ämnet är stort och lösningarna många.

Berikning förbättrar också förutsättningarna för ett lyckat samarbete. Eftersom vi genom berikning får mer kunskaper om hundens beteende, ser till att den får utlopp för sin energi och att vi inte straffar, ökar hundens förtroende för oss. Men i första hand är det en metod att förbättra livet för våra hundar.

Om hunden inte får utlopp för sina naturliga behov finns risken att problembeteenden kan utvecklas. Det kan också leda till stressrelaterade sjukdomar såsom magsår och nedsatt immunförsvar. T ex en bordercollie som har ett starkt behov av att valla och inte får utlopp för det kan börja valla allt från cyklister till solreflexer. Eller en podenco som har ett starkt jaktbehov och inte tillåts jaga kan sticka iväg och jaga så fort den får tillfälle. Men genom att ge större utrymme för berikning – dvs. att låta hunden få utlopp för dessa djupt rotade beteenden – kan man uppfylla deras naturliga behov under tillåtna former.

När det talas om hundens behov verkar det som att de viktigaste är dels det sociala samspelet, dels att få jaga och dels att få använda näsan. Viktigt är också hundens behov av egenkontroll, det vill säga att själv få ha inflytande på sin omgivning och när den ska göra olika saker.

Att spåra i olika former – t ex blodspår är en fin berikning som är spännande för både hund och människa. Här får hunden ha en huvudroll och utlopp för många medfödda beteenden som att spåra, undersöka, vittra som är delar av jaktbeteenden. Den rör sig mestadels med nosen i varierande terräng och får därmed andvända hela kroppen på ett balanserat sätt.

Fysisk berikning

Rörelse, fysisk motion, hoppa, klättra, balansera, gräva, vandra, krypa under osv. Få tillgång till att röra sig i kuperad terräng.
Exempel:
Ge möjlighet för hunden att balansera på liggande träd, hoppa upp på bänkar och stenar. Om trädgård finns, anlägga en speciell grävlåda (grävande i rabatter kan minska drastiskt). Att fylla den med bark rekommenderas eftersom sand sprids lättare utanför lådan. Att låta hunden springa fritt och använda sina muskler utan yttre påverkan.

Jaktbeteenden

Spåra, söka, smyga, springa, manövrera, gripa, döda, försvara, bära, gömma, slita, bita, ställa vilt, skälla på vilt, apportering, vallning, eftersök m.m.
Exempel:
Blodspår (viltspår), personspår, godisspår, uppletande av föremål, vallning, apportering. Tillfällen för jakt-, kamp- och sociala lekar. Problemlösning för att få tag i föda. Föremål såsom Kong, trossar, Boomerball, pipleksaker, Qulan och Kuben.


Ätbeteenden

Tuggande, slickande, sväljande, födosök, gräva ned (gömma mat), undersökande.
Exempel:
Uppletande av godis eller mat. Sprid ut ett av målen i gräset och låt hunden leta upp. Lägg godis i en PET flaska (se bara till att hunden inte ligger och biter på flaskan och på så sätt får i sig plastbitar), eller aktiveringsboll och låt hunden få ut det på egen hand. Låt den lista ut hur den skall få tag på en godbit som ligger under en uppochnervänd plastburk eller kastrull. Stoppa en kotte full med korv!
Vid utfodring av BARF tillåts hunden få utlopp för flera behov eftersom den maten tar lite tid att äta och består av bl a råa ben och färskt kött som den får gnaga, krossa och undersöka. Om man utfodrar sin hund med torrfoder bör man således ge hunden tillgång till råa ben."

Skrivet av: Karin Strandberg, 2004

Jag tycker att alla hundägare ska berika hundarnas liv! Det är trots allt vi som har valt att köpa dem o då ska vi göra allt för att de ska få ett så bra liv som möjligt!


Vadå snö?

Det kan ju för f*n inte snöa i maj?! Sjukt att det var typ 22-23grader över påsk o nu är det 6grader, blåser isigt o i morse snöade det...Hoppas att det vänder igen! På lördag måste det vara varmt o soligt för då ska jag vara hundvakt åt Messi hela dagen. Tänkte ta med honom o Dogge ut i skogen hela dagen o hitta på en massa skoj. Några spår, lite godisträd o en massa bus=D

Örebro

Drog till Örebro i helgen. Besökte min fina vän Emelie=) Lollo var också med o tillsammans hade vi jätteskoj!!! Vi shoppade, åt lunch i solen, grillade, drack en himla massa vin, drog ut o dansade natten lång, åt hotell frukost fast hemma o shoppade lite mera. Verkligen en fantastisk helg!!!!

Tänkte visa Douglas nya fina säng som vi köpte för någon vecka sen. Nu får han äntligen plats att sträcka ut sig o han älskar den! Vill knappt sova med oss i våran säng längre. O förut om det hade varit stängt till sovrummet o man öppnade så hoppade han alltid upp i våran säng, men nu springer han direkt o myser ner sig i sin egna säng=)



RSS 2.0